Κέντρο Υγείας και Περίθαλψης

Κέντρο Υγείας και Περίθαλψης

Διεθνές Δίκτυο Υγείας

Αρχική Σελίδα  /   Έλεγχος Βάρους  /  Τι είναι η παχυσαρκία;

Τι είναι η παχυσαρκία; Αιτίες της παχυσαρκίας στους ενήλικες

Τι είναι η παχυσαρκία; Αιτίες της παχυσαρκίας στους ενήλικες Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παχυσαρκία είναι μία από τις κύριες αιτίες προβλημάτων υγείας. Είναι ένα φαινόμενο που περιλαμβάνει τη συσσώρευση λίπους στους ιστούς ενός ατόμου, καθιστώντας έτσι ένα τέτοιο κέρδος υπερβολικό βάρος και να γίνει υπέρβαρο.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα εκπληκτικό 45 - 70% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο. Σε όλο τον κόσμο, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1980 έως το 2008. Αυτό, ωστόσο, αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τον κόσμο γενικότερα.

Παχυσαρκία και Ασθένειες

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή υγεία και τη χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Εκείνοι που είναι παχύσαρκοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι αιτίες της παχυσαρκίας είναι πολύπλευρες και κυμαίνονται από γενετικές έως περιβαλλοντικές.

Obesity and Diseases
Παχυσαρκία και Ασθένειες
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών καταστροφικών και εξουθενωτικών ασθενειών. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αρθρίτιδα
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Κακοήθειες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού καθώς και του παγκρέατος.
Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένες υποκείμενες διαταραχές ή ασθένειες που μπορούν μερικές φορές να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους , όπως ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα). Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε ότι οι διαταραχές της υγείας όπως αυτή δεν προκαλούν συνήθως προβλήματα βάρους εάν ελέγξετε σωστά με τα σωστά φάρμακα.

Τι είναι η παχυσαρκία;

Τι είναι η παχυσαρκία; Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ενός ατόμου είναι τριάντα ή υψηλότερος. Βασικά, ο δείκτης μάζας σώματος ενός ατόμου υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά (kg) με το ύψος σας σε μέτρα (m) στο τετράγωνο.
Ένας ΔΜΣ τριάντα ή υψηλότερος δείχνει ότι το άτομο θεωρείται παχύσαρκο.
Η κατάσταση βάρους ενός ατόμου μπορεί να εκτιμηθεί χρησιμοποιώντας το παρακάτω διάγραμμα:
ΔμσΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
Κάτω από 18,5Λιποβαρής
18.5-24.9Κανονικός
25.0-29.9Υπέρβαρος
30.0-34.9Παχύσαρκοι Κατηγορίας Ι
35.0-39.9Παχύσαρκοι (Κατηγορία ΙΙ)
40.0 και νεότερες εκδόσειςΕξαιρετικά παχύσαρκοι (Κατηγορία ΙΙΙ)

Αιτίες της παχυσαρκίας

Η κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων από ό, τι ένα τέτοιο άτομο καίει. Ως αποτέλεσμα, το σώμα αποθηκεύει την περίσσεια σε ορισμένους ιστούς που οδηγεί σε παχυσαρκία. Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι προκαλείται από διάφορες συνθήκες καθώς και δραστηριότητες. Αυτές μπορεί να είναι συμπεριφορικές, γενετικές καθώς και ορμονικές επιδράσεις. Βασικά, οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας είναι:

Αδράνεια: Ένα άτομο που δεν είναι ενεργό στερεί από το σύστημα του σώματος από την καύση θερμίδων. Ωστόσο, με καθιστική ζωή, υπάρχει υψηλή πρόσληψη γευμάτων υψηλής θερμιδικής αξίας καθημερινά χωρίς καύση των θερμίδων μέσω ασκήσεων καθώς και φυσιολογικών δραστηριοτήτων.

Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες: Για ένα άτομο που καταναλώνει περισσότερες θερμίδες που καίει, είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβουμε ότι η αύξηση βάρους είναι αναπόφευκτη.
Όταν είστε παχύσαρκοι, η συνολική ποιότητα ζωής σας μπορεί να μειωθεί. Μπορεί να μην είστε σε θέση να κάνετε πράγματα που συνηθίζατε να κάνετε, όπως να συμμετέχετε σε ευχάριστες δραστηριότητες. Μπορείτε να αποφύγετε δημόσιους χώρους. Τα παχύσαρκα άτομα μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίσουν διακρίσεις.
Άλλα θέματα που σχετίζονται με το βάρος που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη
  • Αναπηρία
  • Σεξουαλικά προβλήματα
  • Ντροπή και ενοχή
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Χαμηλότερα επιτεύγματα εργασίας

Αιτίες της παχυσαρκίας στους ενήλικες

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η παχυσαρκία προκαλείται από την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες καίγονται. Οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας στους ενήλικες είναι μοναδικές. Παρακάτω είναι μια ματιά σε τέσσερις από τους πιο κοινούς παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία να εμφανιστεί στον ενήλικο πληθυσμό.

Causes of Obesity in Adults
Αιτίες της παχυσαρκίας στους ενήλικες

Γενετική

Ο καθένας έχει αυτόν τον φίλο που μπορεί να φάει ό, τι θέλει και να μην ανέβει ποτέ άλλο μέγεθος παντελονιού. Αυτό οφείλεται στη γενετική. Ο καθένας γεννιέται με ένα μοναδικό μεταβολικό ρυθμό. Έτσι, ακριβώς πώς μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε ό, τι θέλουν σε τεράστιες ποσότητες και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για ένα αναπτυσσόμενο έντερο υπάρχουν άλλοι που πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουν καθώς και τις ποσότητες.

Λόγω της διακύμανσης των μεταβολικών ρυθμών στα άτομα είναι σημαντικό να γνωρίζετε καλά το δικό σας για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Εάν ο μεταβολικός ρυθμός είναι πολύ χαμηλός μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων θυρεοειδούς και θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για να αυξήσετε το μεταβολισμό.

Μέγεθος Μερίδας

Από τη δεκαετία του 1970 το μέσο μέγεθος μερίδας σε εστιατόρια και βιβλία συνταγών έχει αυξηθεί. Συνεχίζει επίσης να αυξάνεται, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η παχυσαρκία στους ενήλικες πρόκειται να γίνει περισσότερο πρόβλημα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσουν αυτό που τίθεται μπροστά τους από τις γυναίκες.

Λόγω αυτού, η αύξηση του μεγέθους των μερίδων επηρεάζει περισσότερο την παχυσαρκία των ανδρών. Ακόμη και μια μικρή αύξηση του μεγέθους των μερίδων θα έχει σωρευτική επίδραση στο βάρος για μήνες και χρόνια.

Τρόπος ζωής

Ο τρόπος ζωής είναι μια άλλη σημαντική αιτία της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Πολλοί άνδρες καθίστανται ανενεργοί κατά τα μέσα της δεκαετίας του είκοσι όταν εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό. Αυτό προκαλεί τη μείωση της ποσότητας των θερμίδων που καίνε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους τους άνδρες που εργάζονται σε θέσεις εργασίας όπου κάθονται για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Εάν συνεχίσετε να τρώτε την ίδια ποσότητα όπως πριν γίνετε λιγότερο ενεργό βάρος και το λίπος θα συσσωρευτεί αργά. Μερικά κιλά που αποκτήθηκαν ένα χρόνο δεν φαίνεται πολύ, αλλά προσθέτει και συχνά οδηγεί σε παχυσαρκία και περαιτέρω ιατρικές επιπλοκές. Οι επιλογές τρόπου ζωής, όπως το αν κάποιος συμμετέχει ή όχι σε αθλήματα και υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, επηρεάζουν την παχυσαρκία.

Θρέψη

Με το πρόχειρο φαγητό και το γρήγορο φαγητό να είναι προσιτά και άμεσα διαθέσιμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή είναι μια από τις κύριες αιτίες παχυσαρκίας στους ενήλικες. Το γρήγορο φαγητό είναι ένας τόσο μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει επειδή είναι γεμάτο θερμίδες και απλούς υδατάνθρακες.

Η υψηλή θερμιδική περιεκτικότητα αυτών των γευμάτων κάνει το φαγητό να δρα στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου κάνοντας τον καταναλωτή να αισθάνεται μια αίσθηση ευεξίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση γρήγορου φαγητού είναι ένα κοινό φαινόμενο. Οι άνδρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα πρόχειρα φαγητά και να βρουν έναν τρόπο να μειώσουν την όρεξη και να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων.

Διαχείριση παχυσαρκίας

Η επίτευξη των στόχων διαχείρισης της παχυσαρκίας είναι ένα πολύ περίπλοκο έργο. Ο πιο βασικός στόχος είναι η μείωση του σωματικού βάρους και η προώθηση της υγιούς σύστασης του σώματος με άσκηση, κατανάλωση υγιεινών τροφών στη σωστή ποσότητα και αρκετό ύπνο. Η απώλεια βάρους είναι εφικτή μέσω πολλών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης.
Μια άλλη πρόκληση στη διαχείριση της παχυσαρκίας είναι η μείωση του σωματικού λίπους. Ο στόχος είναι να χάσετε τη μάζα λίπους (σωματικό λίπος) που είναι περισσότερο από το τρία τοις εκατό της άλιπης σωματικής μάζας.
Η πρόκληση στη διαδικασία απώλειας βάρους είναι να επιτευχθεί ένα καλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας συμπεριλαμβάνοντας την άσκηση στην ημέρα. Για να επιτευχθεί ο στόχος, ένα άτομο θα πρέπει να μάθει να προσδιορίζει πότε και πώς να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα και στη συνέχεια να την αυξήσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αποφεύγοντας όλες τις πιθανές αρνητικές συνέπειες όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση.

Obesity Management
Διαχείριση παχυσαρκίας
Ενώ η παχυσαρκία είναι ένα περίπλοκο ζήτημα με πολλαπλές μεταβλητές, όπως το φύλο, η γενετική, η ηλικία και ακόμη και η διατροφή, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική μεταβλητή που είναι κοινή σε όλους τους τομείς της ζωής - θερμίδες. Λοιπόν, πώς ξεκινάτε;

Θερμίδες στη διαχείριση της παχυσαρκίας

Οι θερμίδες είναι κρίσιμες! Καθορίζουν το είδος της τροφής που τρώτε, την ενέργεια που καταναλώνετε και την ανταπόκριση του σώματός σας στην άσκηση. Ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε έναν υγιή αριθμό θερμίδων για εσάς - αυτό θα αναφέρεται ως BMR (Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός). Το BMR σας μετράται επίσης ακόμα και όταν είστε υγιείς: δεν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι επειδή τρώτε σωστά.
Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός σας θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου εάν τρώτε σωστά. Ο στόχος ποικίλλει ανάλογα με το πόσο λίπος πρέπει να χάσετε, πόσο αδύνατοι είστε και σε ποια ένταση είστε στις προπονήσεις σας.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ξεκινήσετε τη συντήρηση θερμίδων και την απώλεια βάρους είναι μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας παρακολούθησης θερμίδων. Θα ξεκινήσετε δημιουργώντας ένα προφίλ και καταγράφοντας τις προπονήσεις και τις δραστηριότητές σας. Στη συνέχεια, θα παρακολουθούσατε τις θερμίδες σας και μετά από ένα μήνα περίπου, θα ελέγχατε τα αποτελέσματα για να δείτε πώς τα πάτε.

Μόλις ένα άτομο έχει επιτύχει αυτόν τον αριθμό-στόχο απώλειας βάρους, πρέπει να διατηρήσει την απώλεια βάρους του.

Διαχείριση παχυσαρκίας με φυσικά συμπληρώματα

Η απώλεια βάρους και η δημιουργία ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να είναι δύσκολη. Τα σχέδια διατροφής μπορεί να είναι βαρετά και δεν παρέχουν πάντα αυτό που χρειάζεστε για την επιτυχία. Αλλά το πιο αποτελεσματικό σχέδιο είναι αυτό που εξατομικεύεται.
Ευτυχώς, τα φυσικά προϊόντα είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας. Τα φυσικά προϊόντα απώλειας βάρους μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους απώλειας βάρους σας με τη διαχείριση του μεταβολισμού σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις υπερβολικές θερμίδες από τη συσσώρευση στο σώμα σας και να βελτιώσετε την υγεία σας μακροπρόθεσμα.
Οι προσπάθειες για τη διαχείριση του βάρους, όπως αυτά τα φυσικά προϊόντα απώλειας βάρους, απαιτούν πολλή έρευνα και προσεκτική σκέψη. Τα συμπληρώματα είναι ασφαλή, και μπορούν να παρέχουν τα οφέλη που ψάχνετε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα παρακολουθείτε προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα αποτελέσματα που ελπίζετε.

Obesity Supplements
Παχυσαρκία Συμπληρώματα

Συμπληρώματα για απώλεια βάρους

Υπάρχουν πολλά φυσικά συμπληρώματα απώλειας βάρους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια προσπάθεια να χάσετε βάρος. Αυτά τα φυσικά συμπληρώματα απώλειας βάρους έχουν κάνει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων και τις προσπάθειές τους για απώλεια βάρους. Έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν αποτελεσματικά αποτελέσματα απώλειας βάρους.

Τα φυτικά συμπληρώματα απώλειας βάρους έχουν γίνει δημοφιλή λόγω της αποτελεσματικότητάς τους. Παρέχουν τα αποτελέσματα που χρειάζεστε χωρίς τις παρενέργειες που συνοδεύουν τα συμβατικά συμπληρώματα απώλειας βάρους. Πολλά από αυτά τα φυσικά συμπληρώματα πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι προορίζονται να ληφθούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Βρείτε τα καλύτερα χάπια για τη θεραπεία της παχυσαρκίας 


comments powered by Disqus