Κέντρο Υγείας και Περίθαλψης

Κέντρο Υγείας και Περίθαλψης

Διεθνές Δίκτυο Υγείας

Αρχική Σελίδα  /   Υγεία και Ομορφιά  /  Ορμονική ακμή ενηλίκων

Ορμονική ακμή ενηλίκων: Αιτίες και θεραπεία

Ορμονική ακμή ενηλίκων: Αιτίες και θεραπεία Οι ειδικοί λένε ότι η ακμή προκαλείται από ορμόνες, αλλά δεν υπήρχαν σοβαρές εξετάσεις αυτού του φαινομένου μέχρι σήμερα. Η έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% όλων των γυναικών αντιμετωπίζουν ξεσπάσματα ακμής ενηλίκων καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από τον εμμηνορροϊκό κύκλο τους.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον για την ορμονική ακμή των ενηλίκων είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις συνήθεις μεθόδους θεραπείας. Τα τοπικά αντιβιοτικά και τα τοπικά ρετινοειδή είναι άχρηστα σε αυτή την περίπτωση. Δώστε προσοχή στα ακόλουθα γεγονότα για να εντοπίσετε την ορμονική ακμή:

 • Η ακμή συνέβη για πρώτη φορά στην ενήλικη ηλικία.
 • Ακμή έκρηξη εντείνοντας πριν από την εμμηνόρροια;
 • Έκθεση σχετικά με ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους;
 • Υπερ-ενεργοί σμηγματογόνοι αδένες στην περιοχή του προσώπου;
 • Hirsuties (το αυξημένο επίπεδο των μαλλιών στο πρόσωπό σας ή ακόμα και τα μαλλιά σε ανεπίσημα μέρη)?
 • Αυξημένο επίπεδο ορισμένων ανδρικών ορμονών στο αίμα.

Τι είναι η ορμονική ακμή ενηλίκων?

Ορμονική ακμή ή ενηλίκων ορμονική ακμή είναι επίσης γνωστή ως ακμή vulgaris προκαλείται λόγω της διαταραχής στην κατάσταση του δέρματος που συμβαίνει λόγω της υπερπαραγωγής των ανδρογόνων ορμονών στο σώμα. Η τεστοστερόνη ή τα ανδρογόνα λέγεται ότι είναι η κύρια ορμόνη φύλου που βρίσκεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Η ορμονική ακμή των ενηλίκων προκαλείται λόγω της υπερβολικής παραγωγής ανδρογόνων στο σώμα.

Οι ορμόνες ανδρογόνων τείνουν να διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες που παράγουν υψηλή ποσότητα φυσικού ελαίου ή σμήγματος στο δέρμα. Αυτό το σμήγμα που παράγεται συγκεντρώνεται στους πόρους ή τους θύλακες των μαλλιών και αργότερα αναμιγνύεται με νεκρά κύτταρα και βακτήρια που οδηγούν στο σχηματισμό κηλίδων ή σπυριών.

Η ορμονική ακμή είναι αρκετά συχνή να εμφανίζεται κατά την εφηβεία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζεται σε ηλικιωμένους. Φαίνεται επίσης ότι οι έφηβοι ή οι έφηβοι υποφέρουν περισσότερο από ορμονική ακμή λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμμετέχουν στο σώμα τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ορμονική ακμή είναι πιο αισθητή στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες λόγω του γεγονότος ότι τα αρσενικά παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη από τα θηλυκά. Ενώ τα θηλυκά μπορεί να υποφέρουν περισσότερο από τέτοια ακμή κατά τη διάρκεια των φυσικών κύκλων που υποβάλλονται που περιλαμβάνουν εγκυμοσύνη, εμμηνόρροια, και την εμμηνόπαυση.

Ανάπτυξη ορμονικής ακμής ενηλίκων

Ενώ μερικοί ενήλικες μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν την ακμή τους ξεκινώντας μόνο από τη δεκαετία του '20 ή του '30, ένα ορισμένο ποσό από αυτούς φαίνεται να μην το ξεπεράσει ποτέ, περνώντας στην ενηλικίωση με τα ίδια σπυράκια. Αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγών στο ορμονικό επίπεδο. Όταν μια γυναίκα πλησιάζει την περίοδό της, το επίπεδο των οιστρογόνων μειώνεται. Οι ωοθήκες μετά την ωορρηξία παράγουν προγεστερόνη και αυτή η ορμόνη διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες. Η ακμή έρχεται ως αποτέλεσμα αυτού.

Development of Adult Hormonal Acne
Ορισμένες έγκυες γυναίκες επηρεάζονται από ορμονικά προκληθείσα ακμή. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, οι σμηγματογόνοι αδένες τους ανεβάζουν την παραγωγή πετρελαίου, προκαλώντας συχνές εκρήξεις. Υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουν από εστίες ακμής μετά την εμμηνόπαυση, καθώς το επίπεδο τεστοστερόνης παίρνει υψηλότερα, ενώ το επίπεδο των οιστρογόνων μειώνεται.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα ακμής καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους από την εφηβεία έως τα παλιά τους χρόνια. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να μην εξαφανιστούν με την ηλικία και μπορεί ακόμη και να επιδεινωθούν.
Αν θέλετε να επιτύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα, δείτε τον δερματολόγο σας που θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη θεραπεία ακμής.

Αιτίες της ορμονικής ακμής

Η ακμή που προκαλείται από ορμονική επίδραση ξεκινά στην ηλικία των 20-25 ετών, μερικές φορές είναι επίκαιρη για τους εφήβους και μερικές φορές οι ώριμες γυναίκες μπορεί να το έχουν. Τα σπυράκια ακμής ενηλίκων εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, ειδικά στο πηγούνι και το σαγόνι. Αλλά μερικές φορές υπάρχουν ίχνη ακμής στο στήθος ή στην πλάτη. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ορμονικά επηρεασμένη ακμή των ενηλίκων είναι σπάνια σοβαρή και συνήθως εκδηλώνεται ως μικρά φλεγμονώδη οζίδια και παλμοί, οι γυναίκες που πάσχουν από την ασθένεια δεν μπορούν παρά να αναρωτηθούν: πώς ξεκινά;

Είναι γνωστό ότι τα επινεφρίδια μας αρχίζουν να παράγουν ένα ανδρογόνο, θειική δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEAS), όταν είμαστε ακόμα παιδιά ηλικίας περίπου 10 ετών. Επίσης, κατά το ξέσπασμα της εφηβείας δύο ακόμη ανδρογόνα, οι λεγόμενες "αρσενικές" ορμόνες, η δεϋδροτεστοστερόνη (DHT) και η τεστοστερόνη, αρχίζουν να λειτουργούν στο σώμα των γυναικών. Όλα διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες για να παράγουν περισσότερο από το φυσικό έλαιο του δέρματος, ή σμήγμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί έφηβοι υποφέρουν από λιπαρό δέρμα και ακμή. Και τα αγόρια, που έχουν περισσότερες "αρσενικές" ορμόνες, υποφέρουν από την ακμή των εφήβων πιο συχνά από τα κορίτσια.
Σε αντίθεση με την ακμή ενηλίκων, η ακμή των εφήβων είναι συχνά εύκολη στη θεραπεία.
Το επίπεδο των ορμονών είναι πολύ ευέλικτο στα νεαρά σώματα. Οι θεραπείες πρώτης γραμμής θα βοηθήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις και θα περιλαμβάνουν ως τοπικά ρετινοειδή και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, υποστηριζόμενα από από του στόματος αντιβιοτικά.

Αλλά μετά την αρχική βελτίωση μπορεί να έρθει μια περίοδος που το ορμονικό επίπεδο αλλάζει και το σώμα σταματά να αντιδρά στη θεραπεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις η διαδικασία της ορμονικής θεραπείας ακμής ενηλίκων θα πρέπει να αλλάξει και είναι συχνά προτείνεται να δοκιμάσετε φυσικά χάπια για την ορμονική ακμή.

Κοινοί παράγοντες που προκαλούν ορμονική ακμή σε ενήλικες

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που μπορεί να βιώσουν περισσότερο της ορμονικής ακμής οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η εφηβεία είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ορμονική ακμή. Η εφηβεία είναι η ηλικιακή περίοδος κατά την οποία οι έφηβοι φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα και γίνονται ικανοί για αναπαραγωγή. Το σώμα (τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά) κάτω από αυτή την περίοδο υφίσταται πολλές ορμονικές αλλαγές. Το ανδρικό σώμα σε σύγκριση με τα θηλυκά παράγει υπερβολικές ορμόνες ανδρογόνων που είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό σπυριών ή κηλίδων του δέρματος. Τα θηλυκά από την άλλη πλευρά υποφέρουν επίσης από ορμονική ακμή λόγω ανισορροπίας των ορμονών στο σώμα.

Factors That Trigger Hormonal Acne in Adults
Παράγοντες που προκαλούν ορμονική ακμή σε ενήλικες
Αλλά οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι προκαλούν ορμονική ακμή σε ενήλικες περιλαμβάνουν:

 • Ανεπάρκεια ορυκτών και βιταμινών - Είναι προφανές να πούμε ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα παίζουν θετικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών στο σώμα μας. Ως εκ τούτου, η απουσία διαφορετικών μετάλλων και βιταμινών στη διατροφή ρουτίνας μπορεί να προκαλέσει στο σώμα την έλλειψη ενισχυμένης ανοσίας που είναι απαραίτητη για το σώμα για την καταπολέμηση των ιών και των λοιμώξεων στις οποίες είναι επιρρεπές το σώμα.
 • Στρες - Το άγχος από τα επινεφρίδια ενισχύει την παραγωγή ορμονών, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Η αντίδραση που προκαλείται λόγω άγχους είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση της κατάστασης του δέρματος.
 • Η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων και λιπαρών τροφών - Οι υπερβολικές προσλήψεις τροφίμων που είναι πλούσιες σε σάκχαρα και λίπη μπορεί επίσης να προκαλέσουν ορμονική ακμή στους ενήλικες. Ο λόγος για την αιτία της ακμής οφείλεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι το σώμα μας αποθηκεύει περισσότερο λίπος που καταναλώνουμε που αργότερα φράζουν στους πόρους του δέρματος. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στο δέρμα λόγω της υπερπαραγωγής ινσουλίνης στο σώμα.
 • Εμμηνόρροια, Εμμηνόπαυση, Εγκυμοσύνη - Μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, της εγκυμοσύνης ή της εμμήνου ρύσεως βιώνει μια απότομη μείωση της ορμόνης φύλου οιστρογόνο στο σώμα τους. Αυτή η μείωση της ορμόνης οιστρογόνων συνοδεύεται επίσης από την αύξηση της τεστοστερόνης που ενεργοποιεί περαιτέρω το σχηματισμό της ακμής vulgaris.
 • Συσσώρευση νεκρού δέρματος - Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος είναι επίσης υπεύθυνα για τη δημιουργία ακμής του δέρματος. Το κύτταρο του δέρματος που συγκεντρώνεται στους πόρους αναμιγνύεται με το έλαιο του δέρματος (σμήγμα) για να προκαλέσει κηλίδες στο δέρμα ή σπυράκια.
 • Χρήση στεροειδών - Η υπερβολική χρήση στεροειδών μπορεί επίσης να προκαλέσει ορμονική ακμή σε ενήλικες. Η χρήση στεροειδών ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες, η οποία οδηγεί περαιτέρω σε μια ανισορροπία των ορμονών στο σώμα και προκαλεί προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα.
 • Παρουσία βακτηρίων στους πόρους του δέρματος - Η παρουσία βακτηρίων στους θύλακες των τριχών έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό σπυριών ή σκούρων κηλίδων στο πρόσωπο.

Ενηλίκων ορμονική θεραπεία ακμής

Η ορμονική ακμή τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις ακόλουθες 2 ακόλουθες μεθόδους: μη συνταγογραφούμενες θεραπείες και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μη συνταγογραφούμενη θεραπεία για την ορμονική ακμή ενηλίκων

Natural Treatment for Adult Hormonal Acne
Φυσική θεραπεία για ενήλικες ορμονική ακμή
 • Σαπούνι και νερό - Ο απαλός καθαρισμός του προσώπου με σαπούνι και νερό 2 φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη σωστή αντιμετώπιση της ορμονικής ακμής. Δύσκολο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή η ορμονική θεραπεία ακμής ενηλίκων δεν θα ξεκαθαρίσει την ήδη υπάρχουσα ακμή στο δέρμα, αλλά θα μειώσει τον αντίκτυπο της φλεγμονής που προκαλείται λόγω της ακμής.
 • Καθαριστικά - Τα καθαριστικά συχνά περιέχουν γλυκολικό οξύ, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, σαλικυλικό οξύ και θείο που είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της ακμής. Η υπερβολική χρήση καθαριστικών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί ακόμη και να βλάψει το δέρμα ή να προκαλέσει άλλα δερματικά προβλήματα.
 • Σαλικυλικό οξύ - Η ανώμαλη αποβολή των κυττάρων μπορεί να ελεγχθεί στο δέρμα με τη βοήθεια του σαλικυλικού οξέος. Το οξύ, ωστόσο, δεν έχει καμία επίδραση στην παραγωγή σμήγματος και επίσης δεν σκοτώνει κανένα βακτήριο. Το οξύ είναι υπεύθυνο για την αποφλοίωση των πόρων για την πρόληψη βλαβών σε περίπτωση ηπιότερης ακμής.
 • Αλκοόλ και ακετόνη - Η ακετόνη βοηθά στην απομάκρυνση του ελαίου από την επιφάνεια του δέρματος, ενώ το αλκοόλ χρησιμοποιείται ως ήπιος αντιβακτηριακός παράγοντας. Και οι δύο παράγοντες χρησιμοποιούνται μαζί για να στεγνώσουν το δέρμα και συνήθως έχουν μικρή επίδραση στην ακμή.
 • Θείο - Το θείο είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε πολλά φάρμακα ακμής σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως το σαλικυλικό οξύ και το αλκοόλ. Δεδομένου ότι έχει μια μόνο οριακή επίδραση πάνω από την ακμή; θείο γενικά δεν συνιστάται από δερματολόγους για ενήλικες ορμονική θεραπεία ακμής.
 • Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου - Σε περίπτωση ήπιας ακμής, ο γιατρός μπορεί να συστήσει να πάει για μια ορμονική θεραπεία ακμής με ένα μη κανονιστικό φάρμακο που έχει μια ορισμένη ποσότητα υπεροξειδίου του βενζοϋλίου. Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου βοηθά στην καταστροφή των βακτηρίων που προκαλούν πρόβλημα ακμής. Για να κρατήσει την ακμή στον κόλπο, η ένωση πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Σε αντίθεση με άλλα over-the-counter συνταγογραφούμενα προϊόντα, δεν επηρεάζει την παραγωγή σμήγματος και η ακμή επανέρχεται όταν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε την ένωση. Η υπερβολική χρήση υπεροξειδίου του βενζοϋλίου μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος ή ερεθισμό στο δέρμα. Ως εκ τούτου, πρέπει να προσέξουμε κατά την εφαρμογή της λύσης.
 • Τοπική γέλη ρετινοειδών - Το τοπικό ρετινοειδές τζελ είναι χρήσιμο στη μείωση της φλεγμονής και του πρηξίματος του δέρματος, καθώς και στην αύξηση της ανάπτυξης των κυττάρων. Το τζελ σταματά τα νέα σπυράκια να σχηματίζονται στο δέρμα. Σε σύγκριση με άλλες μη συνταγογραφούμενες θεραπείες για την ορμονική ακμή, επίκαιρο ρετινοειδές τζελ μπορεί να διαρκέσει 8-12 εβδομάδες για να δείξει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 • Πράσινο τσάι - Το πράσινο τσάι μπορεί να καταναλωθεί για να μειώσει το επίπεδο φλεγμονής στο σώμα. Εκτός από την παρακολούθηση της τοπικής πρακτικής του σχήματος φροντίδας του δέρματος, μπορεί κανείς να εξετάσει το ενδεχόμενο να πίνετε λίγα φλιτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα για να ενεργοποιήσετε αυτόματα το δέρμα.
 • Φυτικά χάπια για ορμονική ακμή - Υπάρχουν εκατοντάδες φυτικά, οργανικά και φυσικά χάπια για ορμονική ακμή διαθέσιμα στην αγορά που εγγυώνται την παροχή μιας αποτελεσματικής λύσης για να απαλλαγούμε από την ορμονική ακμή. Ένα μέρος αυτών των χαπιών για την ορμονική ακμή, ωστόσο, είναι απίθανο να έχουν πολλά οφέλη, όπως μόλις σταματήσετε να τα παίρνετε η ακμή θα σκάσει και πάλι μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Συνταγογραφούμενες θεραπείες για την ορμονική ακμή ενηλίκων

Prescription Treatment for Adult Hormonal Acne
Συνταγογραφούμενη θεραπεία για ενήλικες ορμονική ακμή
 • Ρετινοειδή ή παράγωγα βιταμίνης Α - Αυτοί οι τύποι φαρμάκων διατίθενται ως από του στόματος χάπια για ορμονική ακμή και τοπικές λοσιόν. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην εξάλειψη της μέτριας έως σοβαρής ακμής ομαλοποιώντας το δέρμα. Τα ρετινοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα για τη θεραπεία της ορμονικής ακμής των ενηλίκων, όπως τα από του στόματος αντιβιοτικά και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για να στερεώσουν την επίδραση της απομάκρυνσης της ακμής. Αν και επίκαιρα ρετινοειδή δεν έχουν πολλές παρενέργειες, η χρήση τους δεν συνιστάται για θηλάζουσες ή έγκυες γυναίκες. Μικρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με αυτό το προϊόν περιλαμβάνουν ξηρότητα, ερυθρότητα και φαγούρα στο δέρμα.
 • Αζελαϊκό οξύ - Αυτό το φάρμακο λέγεται ότι έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην απαλλαγή από την ορμονική ακμή. Το τζελ ή η κρέμα χρησιμοποιείται επίσης για να θεραπεύσει ένα άλλο είδος της κατάστασης που είναι ευρέως γνωστή ως Rosacea.
 • Από του στόματος αντισυλληπτικά - Οι γιατροί συχνά προτείνουν αντισυλληπτικά χάπια στις γυναίκες για να μειώσουν την επίδραση των ανδρικών ορμονών τεστοστερόνης στην ακμή που αυξάνεται στο δέρμα. Αυτά τα αντισυλληπτικά είναι οριακά για χρήση μόνο από γυναίκες ασθενείς και δείχνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα κατά τη χρονική περίοδο των 3 έως 4 μηνών. Μερικές από τις παρενέργειες που σχετίζονται με αντισυλληπτικά χάπια για την ορμονική ακμή περιλαμβάνουν ναυτία, ευαισθησία του μαστού, αύξηση βάρους, και θρόμβους αίματος.
 • Σπειρονολακτόνη - Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται ειδικά για την παρεμπόδιση της δράσης των ορμονών του σώματος στους αδένες πετρελαίου που υπάρχουν στο δέρμα. Αυτός ο τύπος φαρμάκου είναι χρήσιμος για τις γυναίκες των οποίων η ακμή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
Διαβάστε περισσότερα για τη θεραπεία ακμής ενηλίκων 


comments powered by Disqus